Projekt nízkoenergetického rodinného domu u Prahy včetně geomantie a feng shui. Dům ze zdravých stavebních materiálů se zimní zahradou a vnitřními akumulačními stěnami z nepálených cihel.

Dům má místnosti rozmístěné podle funkce ve vztahu ke světovým stranám. Teplé obytné pokoje jsou na jihovýchodě, jihu a jihozápadě. Chladnější místnosti jsou na severu. Podle principů feng shui má dům volný a odlehčený střed. Tvoří jej oválná dutina ve stropě uprostřed schodiště. Vnitřní teplotu a vlhkost v domě vyrovnávají a regulují masívní příčky z nepálených cihel. Jsou to tzv. akumulační zdi. Je to například kulatá zeď okolo schodiště. Je vyzděna tak, že v ní je dutina. Do dutiny se vhání v přechodných obdobích roku teplý vzduch. Čerpá se v dutině mezi skly v zimní zahradě. Tak se příčka nahřeje a sálá teplo. Na jaře a na podzim tak pomáhá přitápět.  V létě do dutých zdí proudí vzduch zchlazený v zemním kolektoru. V domě je tak celoročně příjemné klima.

Dům stojí na nepravidelném tvaru pozemku. Proto jsem se rozhodl doporučit investorovi umístit čtyři úhelné kameny poblíž hranic pozemku ve tvaru čtverce. Byl vytvořen pravidelný tvar okolo domu. Orientace čtverce je stranami přesně ke světovým stranám. Čchi (životní energie) se tak zhustila a zůstává v místě stavby. Další úroveň práce s jemnými energiemi bylo umístit nárožní kameny na čtyři rohy domu. To proběhlo jako malá rodiiná oslava na začátku výstavby. Projektu předcházelo radiestetické zaměření geopatogenních zón spodní vody. Návrh dispozice domu a rozmístění nábytku se liniím spodní vody vyhýbá. Člověk tak žije zdravě a v noci při spánku si lépe odpočine.

Související články

Dokončená stavba

Interiery

Studie

Geomantie a tvorba prostředí

Ze stavby